Čistenie pripálených hrncov

Milé gazdinky, máte doma riad, ktorý už nie je na prvý pohľad oku lahodiaci? Týmto dôvodom sú rôzne pripáleniny od jedla. Pripálené jedlo v hrnci, na panvici či na plechu narobia hotovú pohromu. No nie je všetko také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Asi nejednej gazdinke sa podarilo nechtiac pripáliť hrniec či panvicu. O riad je potrebné sa starať, nielen bežným ručným umývaním alebo použitím výdobytkov modernej doby a to umývačkou riadu, ale je potrebné aj za každým odstraňovať pripáleniny od jedla a nečistôt, ktoré na hrncoch po varení zostávajú. Aké sú účinné spôsoby na čistenie pripálených hrncov? Najjednoduchšie účinné spôsoby na čistenie pripálených hrncov je použitie všetkého, čo vaša domácnosť ponúka.

Vodou na pripálený hrniec

Niekedy postačí na pripálený hrniec len voda. Pripálený hrniec ihneď po nešťastnom pripálení namočte. Zalejte pripálenú časť vriacou vodou, alebo nechajte v danom hrnci zovrieť vodu a pridajte zopár kvapiek saponátu. Nechajte pár hodín pôsobiť. Pripečené zvyšky jedla nasajú vodu a uvoľnia sa. Potom drevenou vareškou pripáleniny odstráňte. Pokiaľ samotné odmočenie nezabralo, vyskúšajte ďalšie rady. 

Čistenie pripálených hrncov pomocou octu

Na silnejšie pripáleniny použite ocot, ktorý dokáže veľmi účinne uvoľniť pripáleniny či usadeniny. Spálený hrniec naplňte zmesou vody a octu v pomere 1:1 tak, aby boli ponorené všetky pripáleniny. Hrniec s touto zmesou položte na sporák a nechajte obsah variť. Asi po desiatich až pätnástich minútach sa začnú pripáleniny postupne uvoľňovať. Vodu z hrnca zlejte a hrniec dočistite hubkou a saponátom.

Citrón na pripáleniny

Do pripáleného hrnca vyžmýkajte šťavu z jedného citróna, dolejte vodu tak, aby boli ponorené všetky pripáleniny či nežiadúce usadediny. Priveďte obsah k varu a pre silnejší efekt môžete pridať zopár polievkových lyžíc octu. Zmes potom zlejte a hrniec už len jednoducho dočistite.

Ako vyčistiť plech

Aj tu je veľmi dobrým pomocníkom ocot spolu s nenahraditeľným pomocníkom, sódou bikarbónou. Pomocou týchto dvoch ingrediencií, ktoré má určite každá gazdinka doma, vyčistite plech od rôznych usadenín. Postup je jednoduchý. Sódou bikarbónou posypte celé dno znečisteného plechu a po malom množstve pridávajte ocot. Nechajte pôsobiť zopár hodín. Ak máte doma po ruke veľmi jemný alobal, urobte si z neho guličku. Poslúži vám ako náhrada drátenky. Samozrejme, ak váš plech nie je príliš znečistený, poslúži aj obyčajná hubka na riad. Jemným šúchaním po plechu docielite „očistu“ vášho plechu.

Pripálenú panvicu vyčistíte soľou

Soľ je skvelým prostriedkom na drhnutie pripálenín či usadenín jedla na panviciach. Na spodok panvice nasypte hrubšiu vrstvu soli a pomaly zalievajte teplou vodou. Vznikne vám kašovitá konzistencia, ktorú nechajte pôsobiť počas noci. Na druhý deň zmes rozrieďte vodou a priveďte do varu. Nechajte variť po dobu piatich minút. Väčšia časť pripálenej časti odpadne sama, zbytok dočistite hubkou. 

Pripálenina z vonkajšej strany hrnca

Čo robiť v takomto prípade? Ako odstrániť pripálenú mastnotu zvonku? Pripálený hrniec ponorte do väčšieho hrnca, ktorý je napustený vodou. Vodu priveďte do varu a pridajte celé balenie sódy bikarbóny. Ak sa pripálený hrniec nadnáša, zaťažte ho vodou, aby bola čo najväčšia pripálená časť ponorená. Varte aspoň pätnásť minút, môžete variť aj dlhšie. Po „uvarení“ hrnca ho opatrne vyberte z nádoby, v ktorom ste ho „varili“ a nechajte hrniec vychladnúť. Následne dočistite hrniec pomocou hubky, na ktorú si naneste sódu bikarbónu. Nakoniec hrniec umyte saponátom. Vyčistiť si môžete takýmto spôsobom aj tortovú formu.

Nezabúdajte zohľadniť požiadavky daného materiálu, aby ste predišli nechceným škrabancom.