Citrón a jeho všestranné využitie - olej, sladkosť či likér?

Citrón má veľký význam pre naše zdravie. Je to silný antioxidant, ktorý chráni naše bunky, posilňuje imunitu a pomáha celkovému zdraviu nášho tela. Obsahuje vitamíny, ako sú napríklad vitamín C, vitamín A, vitamín E a vitamíny typu B1, B2, B6 a kyselinu listovú. Pre naše telo sú dôležité aj minerály, ktoré citróny v sebe skrývajú. Sú to draslík, vápnik, zinok a fosfor.
Za týmto citrusovým plodom nezaostáva ani olivový olej, zvlášť lisovaný za studena, ktorý je ideálny pre ochranu nášho srdca a udržuje správnu rovnováhu cholesterolu. V spojitosti s olivovým olejom sa málo spomína hydroxytyrosol, čo je extrémne účinný antioxidant, ktorý sa nachádza v olivách. Olivový olej pri rôznych diétach môže pomáhať pri prevencii obezity, cukrovky a srdcových ochorení.

Výroba domáceho citrónového oleja
Potrebujeme:
- 2 kusy citrónov (počet závisí od vašej chuti)
- 2 dcl kvalitného olivového oleja lisovaného za studena (môže byť aj panenský)
- strúhadlo
- sklenenú fľašu s vrchnákom
- jemné sitko
Ako postupovať?
Citróny poriadne umyjeme s hubkou pod teplou tečúcou vodou. Následne ich necháme vysušiť. Dávame pozor na vlhkosť, na kvapky vody, ktoré môžu ešte po vysušení ostať na kôre citrónov. To môže ovplyvniť proces uskladnenia a trvácnosti nášho citrónového oleja, kde sa môže následne vytvoriť pleseň. Ak už máme umyté a vysušené citróny, opatrne ostrúhame na strúhadle žltú vrstvu z citrónov a vložíme ju do čistých pripravených sklenených fliaš. Túto nastrúhanú kôru zalejeme olivovým olejom tak, aby bola pokrytá celá vrstva citrónovej nastrúhanej kôry. Sklenenú fľašu uzavrieme vrchnákom a odložíme na 3 až 4 týždne na slnečné miesto. Každý deň sklenku 2x mierne pretrepeme. Odležanú zmes scedíme cez sitko. Scedenú zmes si pridáme do zbytku olivového oleja a domáci citrónový olej máme hotový. Môžete si v tomto citrónovom oleji namáčať čerstvo upečenú taliansku Foccaciu, ochutiť rôzne druhy šalátov, ryby, cestoviny…
Zmiešaním týchto dvoch zdraviu prospešných ingrediencií máte po ruke hotový poklad, ktorý si obľúbite pre jeho všestranné využitie. Citrónový olej má lahodnú, jemne delikátnu chuť.
Ďalšie využitie citrónovej kôry
Citrónová kôra sa dá využiť rôzne, ak vieme, ako na to. Zopár rád, receptov, a samozrejme aj postupov výroby vám rada napíšem. Niečo sladkého, niečo zdravého a niečo na dobrý šmak. 😊 Začnem receptom z citrónovej kôry, ktorú si pripravíme kandizovaním.
Kandizovaná citrónová kôra
Potrebujeme:
- 200 g citrónovej kory
- 200 g kryštalového cukru
- 250 ml vody
Citrónovú kôru dokonale umyjeme a namočíme ju na 2 až 3 dni do vody. Týmto ju zbavíme jej mierne nahorklej chuti. Kôru z vody vyberieme a narežeme si ju na menšie kúsky, štvorčeky a povaríme vo vode asi 15 minút do mäkka spolu s kryštálovým cukrom. Následne sa nám začne vyparovať voda a cukor sa nám začne nabaľovať na kúsky citrónovej kôry. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a následne na to rozložíme uvarenú kôru. Necháme vychladnúť aspoň do druhého dňa. Môžeme si nakoniec obaliť kúsky kôry v práškovom cukre. 😊

Neobyčajný citrónovy čaj
Potrebujeme:
- citrón
- strúhadlo
- med na ochutenie
Je to veľmi rýchla a jednoduchá príprava, no o to je ten čaj chutnejší. 😊 Začneme tým, že si citrón poriadne umyjeme, aby sme zbavili kôru všetkých toxínov. Kôru z citróna si nakrájame nadrobno, alebo nastrúhame na strúhadle, čo bude mať väčší a silnejší účinok 😊 Túto zmes si dáme do hrnčeka, z ktorého si radi užijeme svoj čajík 😊 a zalejeme ho vriacou vodou. Môžeme použiť aj sitko, ktoré je určené pre sypké čaje. Necháme ho zopár minút lúhovať. Nakoniec dochutíme medom. Takto pripravený čaj je pripravený nám posilniť imunitu, zmierni nachladenie, zníži teplotu, zabíja baktérie a vírusy a zaženie smäd 😊
Citrónový likér
Potrebujeme:
- 500 g citrónov
- 300 g kryštálového cukru
- 300 ml konzumného liehu, ideálne 80 %
- vyššiu sklenenú nádobu
- sitko
Na osviežujúci citrónový likér nám postačia len šupky z citrónov. Citróny poriadne umyjeme, osušíme a následne ošúpeme. Šupka musí byť úplne tenká, zbavená bielej horkej časti, ktorá sa nachádza pod žltou šupkou. Takto pripravenú šupku dáme na dno sklenenej nádoby (karafy), pridáme kryštálový cukor a konzumný lieh. Nakoniec pridáme vodu a poriadne všetko premiešame. Na chutný citrónový likér si ešte musíme počkať najmenej 15 dní. Počas tejto doby sklenenú nádobu (karafu) necháme odpočívať na tmavom mieste. Nádobu neuzatvárame, len ju dobre prikryjeme alobalom. Každý deň tomu venujeme našu pozornosť premiešaním, avšak ešte neochutnávame. Najskôr po 15 odležaných dňoch tento nápoj filtrujeme cez sitko do akejkoľvek sklenenej nádoby s uzatvárateľným vrchnákom.
Čím dlhšie vydržíme odolávať, tým chutnejší likér nám z toho vznikne. Nepochybne osvieži Vás i Vašich priateľov pri letnom grilovaní.









